Istorie

Formaţia de muzică veche Codex

Formaţia de muzică veche Codex a luat fiinţă în anul 1996, având în componenţă profesori şi studenţi ai Facultăţii de Muzică a Universităţii "Transilvania" din Braşov.

Având ca scop interpretarea muzicii culte europene din secolele XV-XIX cu ajutorul instrumentelor de epocă, pe baza surselor teoretice de epocă, continuă tradiţia bogată a formaţiei de muzică barocă CANTUS SERENUS din Braşov. Ansamblul cercetează muzica cultă din Transilvania şi din Europa de Est, precum şi sursele europene care au tangenţă cu aceasta. Membrii formaţiei s-au specializat în cadrul cursurilor de măiestrie interpretativă barocă din marile centre muzicale europene: Innsbruck, Utrecht, Karlsruhe, Basel, Budapesta etc.

Repertoriul formaţiei

Repertoriul formației cuprinde muzică din Transilvania secolelor XVI–XIX (Reilich, Sartorius, Honterus, Codicele Caioni, Manuscrisul de la Sfântu Gheorghe, manuscrisul lui Stephanus Martonffy etc.), muzică din Europa Centrală și de Est (manuscrisul Vietoris, manuscrisul din Oponice, manuscrisul din Levoča etc.), muzică barocă timpurie (Castello, Cima, Frescobaldi etc.), muzică barocă franceză (Hotteterre, Marais, Boismortier etc.), italiană (Vivaldi, Albinoni, Corelli etc.) și germană (Telemann, Händel, Bach etc.).

Concerte susținute

Formația a susținut numeroase concerte la Festivalul de Muzică Veche din Miercurea Ciuc, Festivalul George Enescu din București, Festivalul Internațional de Muzică de Cameră din Brașov precum și alte festivaluri din România, Ungaria, Italia și Spania.

Discuri

Ansamblul enumeră două discuri:
– Dansuri și cântece din Transilvania (2014)
– Muzică veche din Transilvania (2016)